Bebek bakımındaki ilk altın kural bebeğin gelişimini bilmektir. Bebeğinizin nasıl gelişeceğini bilmek bakımını ve dolayısıyla sizin işinizi çok kolaylaştıracaktır.
Bebek Gelişimdeki Önemli Noktalar
Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta bebek doğduktan en geç 1 saat sonra emmeye başlamalıdır. Emmek zaten onun doğuştan göstereceği bir reflekstir. İlk aylarda bebekler kesinlikle yüzüstü yatırılmamalıdır. Düz bir zeminde sırtüstü olarak uyumalıdırlar.
Kafatası yumuşa olduğu için düzleşme riskine karşı pozisyonu sık sık değiştirilmelidir.
2. ayın sonunda çevresini tanımak için gözlem yapmaya başlar ve bu ay özellikle kırmızı nesneler bebeklerin dikkatini çeker. Bu aylardan sonra bebeğinizle göz teması kurduktan sonra ona güler veya bir şeyler söylerseniz size tepki verecektir.
Bebeklerin doğum sonrası kapalı olan elleri 4. aydan sonra açılmaya başlar. 5. aydan sonra ise tutma ve kavrama becerileri gelişir. 6. ay ise bebeğin nörolojik gelişimi için oldukça önemlidir.
Bebeği destekli bir şekilde oturtmaya başlayabileceğimiz bu dönemde çocukla oyun oynarken bile destekli bir şekilde oturtulmasına dikkat etmeliyiz.
Bebekler 7. aydan sonra desteksiz bir şekilde oturtulabilir. En geç 8. ayın sonunda kendi başlarına oturmaları gerekir.
Bebek Hangi Altıncı Aya Kadar Neler Yaşar
Bebeklerin ayların ilerlemesi ile birlikte fiziksel olarak da gelişir. Bebekler üçüncü aya bastığında başını artık dik tutmaya başlar. Başını ayrıca 45 derecelik açıyla çevirebilir ve el hareketlerini inceler. İlerleyen süreçte bebek artık diş çıkarmaya başlayacaktır.
Bebek beşinci aya girdiğinde artık diş çıkarabilir durumdadır. Ancak bazı nedenlerden dolayı bu süre uzayabilir. Bu durum için telaş yapmanıza gerek yoktur.
Beşinci aydan sonra diş çıkaran bebekler altıncı aya girildiğinde katı gıdalar tüketmeye başlayabilir. Bu aydan sonra emme refleksi yerine çiğneme refleksi gelişmeye başlar. Bu ayda ayrıca bebekler artık dik oturmaya başlar.
Altıncı ayda bebekler yavaş yavaş gelişimi gözle görülebilir hale gelir.